29-07-2014


'Sri Lankese arbeiders WK Qatar al dertien maanden niet betaald'

(The Guardian) Wereldvoetbalbond FIFA heeft van de Qatarese overheid geëist dat een groep gastarbeiders onmiddellijk betaald wordt. De groep werkt mee aan de bouw van luxe kantoorpanden die tijdens het wereldkampioenschap in 2022 gebruikt worden, maar werden al dertien maanden lang niet betaald. Dat meldt de Engelse krant The Guardian.

Jim Boyce, lid van het uitvoerend comité va de FIFA, liet weten zeer bezorgd te zijn over de huidige situatie. Helemaal omdat het organiserend comité van Qatar meerdere keren heeft gezegd dat de arbeidsomstandigheden in orde zijn. 'Als ze onderkennen dat er een probleem is, maar ze zich wel willen inzetten om de juist arbeidsomstandigheden te leveren, dan moet de FIFA er ook op toezien dat dit gebeurt.'

Armoede

Gastarbeiders uit met name Sri Lanka werken aan een enorm gebouw in Doha, waar uiteindelijk bobo's van de FIFA zullen resideren tijdens het WK van 2022. De aannemer, Lee Trading, is direct ingehuurd door de overheid van Qatar, betaalt het salaris van zes dollar per dag al ruim een jaar niet uit. Daarbij verblijven de arbeiders nu in armoedige verblijven, waar een kakkerlakkenplaag heerst. Het hoogste orgaan van de FIFA heeft inmiddels laten weten teleurgesteld te zijn in de handelwijze van Lee Trading en gaat zich inzetten voor een snelle en eerlijke afhandeling van de betalingen. 

Kalafa-systeem

Eerder dit jaar is er al een overleg geweest met Hassan al-Thawadi, de uitvoerend directeur van het organisatiecomité van Qatar. Doel was om het zogeheten 'Kafala-systeem' te herzien. Dit systeem zorgt ervoor dat arbeiders niet van baan mogen veranderen en het land niet mogen verlaten, zonder dat zij toestemming krijgen van hun werkgever. 'Ze hebben beloftes gedaan over de hervormingen van het Kalafa-systeem, maar gezien de huidige ontwikkelingen lijken dat loze woorden.'

Het is niet de eerste keer dat het WK in Qatar in opspraak raakt. Bij de toewijzing van het WK zouden officials van de FIFA zijn omgekocht, bij de bouw van de stadions zouden al meer dan duizend arbeiders naar beneden zijn gevallen en ook het hoge aantal doden onder arbeidsmigranten haalden de media.

Foto: nu.nl