24-03-2014


Oranje-cricketers verschieten van kleur

(ANP) - Het Nederlands cricketelftal heeft maandag tijdens het WK Twenty20 kennisgemaakt met de echt grote jongens in de 'King of Sports'. Oranje verschoot van kleur tegen de superprofs van Sri Lanka. Het team van aanvoerder Peter Borren begon met batten. Dat werd geen succes. Na 10.3 overs zat iedereen weer aan de kant.

Het resultaat was een schamele 39 runs, zeldzaam - om maar niet te zeggen beschamend weinig. De broers Tom en Ben Cooper onttrokken zich met respectievelijk 16 en 8 nog enigszins aan de malaise. De starters Stephan Myburgh en Michael Swart maakten geen enkele run. Samen zagen ze slechts zeven ballen op zich afkomen. Toen werden ze uitgevangen.

Wesley Barresi, tegen Ierland nog geweldig op dreef aan bat, haalde de 0 van het scorebord, maar het bleef bij 1. Borren en Ahsan Malik noteerde ook geen score, een 'duck' in crickettermen. Het handjevol andere punten was te danken aan Mudassar Bukhari, Pieter Seelaar, Logan van Beek en 'extras', cadeautjes van de vier superieure Sri Lankaanse bowlers. Tim van der Gugten (not out) kreeg geen bal.

Sri Lanka had 5 overs (30 ballen) nodig om het Nederlands totaal te overtreffen (40/1) en won met negen wickets. Ahsan Malik nam het wicket van Kusal Perera. Swart ving hem na 14 runs (met een 4 en een 6) uit. Tillakaratne Dilshan en Mahela Jayawardene stelden de zege snel veilig.

'We zijn erg teleurgesteld, we moeten ons snel verbeteren', vatte Borren de deceptie samen. 'Er stond veel druk op ons, maar de batting was gewoon slecht. Een dergelijke prestatie is niet alleen vervelend voor het Nederlandse cricket en onze supporters, het is evenmin goed voor het hele associate cricket. Het wordt er de komende wedstrijden niet makkelijker op, maar het kan vanuit hier alleen maar beter gaan en we zullen daar alles aan doen.'

Foto: nu.nl