04-02-2013


Geen autonomie voor Tamils in Sri Lanka

(Novum/AP) - Tamils in Sri Lanka hoeven niet te rekenen op meer politieke autonomie. Dat heeft de Sri Lankaanse president Mahinda Rajapaksa maandag gezegd. Er is internationale druk op zijn regering om de verslagen minderheid tegemoet te komen.

Sri Lanka kan vragen van de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties verwachten over het instellen van een commissie die misstanden tijdens de oorlog tegen de Tamil-Tijgers moet onderzoeken. Die streden jarenlang voor een onafhankelijke Tamil-staat, maar werden in 2009 verslagen door het regeringsleger.

Volgens de VN kostte de strijd aan zo'n tachtig- tot honderdduizend mensen het leven. Andere organisaties spreken van een veel hoger dodental.

"Wanneer de mensen in eensgezindheid samenleven zijn er geen raciale of religieuze verschillen", zei Rajapaksa. "Het is daarom niet praktisch om op basis van etniciteit verschillende regeringen in dit land te hebben. De oplossing is samenleven in dit land met gelijke rechten voor alle gemeenschappen."

Rajapaksa heeft de VN lange tijd voorgehouden een machtsdeling aan te bieden als alternatief voor afscheiding.

De grootste politieke partij van de Tamils liet in een reactie weten dat de VN-Mensenrechtenraad 'stevige actie' moet ondernemen tegen de Sri Lankaanse regering. De gesprekken tussen de regering en de Nationale Tamil-alliantie liggen al meer dan een jaar stil. De partij beschuldigt de regering ervan het noorden, waar de Tamils wonen, te militariseren en etnische Singhalezen daarheen te verplaatsen.

Foto: tamilnation.co