03-09-2015


Film over Sri Lankese vluchtelingen wint Gouden Palm

Dheepan van regisseur Jacques Audiard valt in de prijzen...

Filmrecensensie:

Tot verrassing van veel filmkenners won regisseur Jacques Audiard met zijn laatste productie Dheepan dit jaar de Gouden Palm van het Filmfestival van Cannes. Reden voor deze verbaasde reacties was dat Dheepan geen echte hoogvlieger is, maar ook dat de Fransman veel betere films (Un Prophète, De Rouille et d'os) heeft gemaakt.

Audiard behandelt wel een actueel thema: vluchtelingen in West-Europa. Misschien dat de keuze voor dit onderwerp de jury van Cannes overstag deed gaan. Dheepan volgt de ervaringen van enkele vluchtelingen uit Sri Lanka. Het is een uit nood geboren gezin. De vader, moeder en hun zoontje hebben niets met elkaar te maken. Alleen om de juiste papieren te krijgen doen zij zich voor als een familie.

De truc werkt. Het drietal belandt in een buitenwijk in Parijs, waar net als in hun thuisland ook een soort oorlog wordt gevoerd: drugsdealers versus overheid en concurrerende bendes. Dheepan, een voormalige Tamil Tijger, komt van de ene in de andere jungle terecht. Hij wordt in het flatgebouw conciërge en weet het geweld buiten de deur te houden. Ook zijn illegale wederhelft en geadopteerde zoontje vinden hun weg in hun nieuwe habitat.

Als een voormalig leider van een drugsbende zich weer in de wijk vestigt, dringt het geweld zich onherroepelijk op. Dheepan is geen diepgravende film, het ein­de is nogal gemakzuchtig. Maar ja, Audiard heeft nu eenmaal een grote status onder zijn collega's. Vandaar die Gouden Palm. 

Bron: AD